top of page

Het belang van de spelende mens

Updated: Apr 6


Een slapende chimpansee

Het belang van de spelende mens. Hoe gaan we weer wat meer spelen als volwassen mensen en wat is het belang hiervan? Ik onderzocht mijn ervaring in een workshop chinees boksen. Zonder te weten wat het was, trok mijn aandacht hier naar toe. Achteruit lopen als een kraanvogel, een waterbuffel nadoen , stokken overgooien, elkaar recht in de ogen aankijken en elkaar aantikken op het gezicht is een samenvatting van de workshop. En wat moet je dan leren van een waterbuffel en een kraanvogel?

Misschien gewoon niks. Het feit alleen al dat we met een groep dezelfde overgave hadden, regelmatig lachte was al reden genoeg voor een diepe verbinding met elkaar. Zonder dat we wisten waarom we dingen deden. Het aantikken op het gezicht bracht ons weer naar de kindertijd waarin we tikkertje spelen, meer fysiek contact hadden en continue spelenderwijs verbinding maakte. Waar is de spelende verbinding gebleven?. Wanneer stoppen wij met spelen? Creativiteit zorg voor een speelse verbinding met anderen en met jezelf. Soms is het in die verbinding gemakkelijker om naar jezelf te kijken. Daarnaast is het een hele verlichting om naast alles wat moet in deze wereld eens niks te moeten en te spelen. Wat is spelen nu nog in deze tijd? Wij mensen vestigen veel aandacht op wat er behaald moet worden. We stellen een doel, we moeten een reden hebben om bijvoorbeeld zo'n workshop te volgen en achteraf moet er iets behaald zijn. Maar wat is er mis met geen doel hebben, gewoon ervaren, plezier hebben en verder niets. Is dat niet het meest leerzame voor de mens? En ik kan je garanderen, als je meer bezig bent in het hier en nu en plezier te maken, ga je vanzelf gemakkelijker je doelen behalen.


Wil je weten hoe? Neem dan contact met mij op. Creativiteit is namelijk de uitgelezen manier om meer met onbevangenheid en ontspannenheid naar iets toe te werken en meer in het moment te leven. Wanneer je dit meer oefent, kun je dit uiteindelijk ook beter toepassen in de praktijk.

Leven de spelende mens!


13 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page